Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2021

«Αναξιόπιστα αιολικά στο Τέξας, μωρές παρθένες στην Ελλάδα» (Χρήστος Κολοβός)

Εικόνα
Γράφει ο Χρήστος Κολοβός* – Κατά τους πρόσφατους χιονιάδες σε Ελλάδα και Τέξας εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια νοικοκυριά στο Τέξας έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι αιτίες ήταν διαφορετικές, αλλά για τους πολίτες το αποτέλεσμα ήταν ίδιο. Καταρχήν, για να δουλεύει αξιόπιστα ένα σύστημα ηλεκτροδότησης, σε κάθε χρονική στιγμή η παραγωγή και διάθεση ηλεκτρισμού πρέπει να καλύπτουν τη ζήτηση απ’ τους καταναλωτές.

Τι έφταιξε για τα δύο μπλακάουτ σε λίγες μέρες (Χρήστος Κολοβός)

Εικόνα
  Γράφει ο Χρήστος Κολοβός*  Το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου έσκασε μετασχηματιστής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ασπροπύργου κι αστόχησε ένας συνδεμένος διακόπτης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ένας συνήθης χιονιάς κατάφερε να διαλύσει το δίκτυο διανομής. Ένας χιονιάς που όχι μόνο είχε προαναγγελθεί από μέρες απ’ τους μετεωρολόγους, που έκαναν συγκρίσεις με το χιονιά του Μαρτίου 1987, αλλά τελικά ήταν πιο ήπιος απ’ τις προειδοποιήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες εκατομμύρια συμπολιτών μας έζησαν δυο φορές τον εφιάλτη του μπλακάουτ.

Λέμε ΟΧΙ στον ΧΥΤΑΜ για αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας (αντιΧΥΤΑΜ)

Εικόνα
  Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ), λειτούργησαν για δύο δεκαετίες (1982-2000). Αναμφισβήτητα, άφησαν ισχυρό αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα στο έδαφος και μόλυναν τα νερά της λίμνης Πολυφύτου. Από το 2005, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή. Η αποκατάσταση όμως διακόπηκε λίγο πριν το τελευταίο στάδιο, που περιλάμβανε το γκρέμισμα του εργοστασίου, το σκέπασμά του, την κάλυψη του χώρου με φυτική γη και την τελική δεντροφύτευση.

"Για ακόμη μια φορά οι ΑΠΕ, ηλεκτροπαραγωγικά, είναι ένα πλήρες ανέκδοτο" - Γιατί αυτές τις ημέρες δουλεύουν στο φουλ οι λιγνιτικές μονάδες (video)

Εικόνα
 «Αυτές τις ημέρες οι λιγνίτες λόγω των καιρικών συνθηκών είναι στο φουλ. Για ακόμη μια φορά οι ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγικά είναι ένα πλήρες ανέκδοτο. Τα φωτοβολταϊκά είναι σκεπασμένα από τα χιόνια και τα αιολικά ανεβοκατεβάζοντας φορτία ταλαιπωρώντας τα συστήματα μεταφοράς και δημιουργώντας προβλήματα». Ο Χρήστος Κολοβός Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στη συνέντευξή του στο kozani.tv και στον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη είπε επίσης

Αλήθειες και ψέματα για τη δήθεν πράσινη ενέργεια

Εικόνα
ΔΙΚΤΥΟ ΒΟΙΩΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ Tα τελευταία χρόνια, η Βοιωτία έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο: έξι (6) μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εκατοντάδες γιγάντιες ανεμογεννήτριες και μερικές χιλιάδες στρέμματα σπαρμένα με φωτοβολταϊκά. Συνολικά το 32% (2.556 MW) της πανελλαδικής ισχύος σε φυσικό αέριο και το 11% (περίπου 700 ΜW) σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στη Βοιωτία. Το τελευταίο διάστημα, οι εγκαταστάσεις πολλαπλασιάζονται με εξωπραγματικούς ρυθμούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια ακόμη (έβδομη) μονάδα με φυσικό αέριο, εκατοντάδες  νέες ανεμογεννήτριες (αφού ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στο νομό είναι 2.165 Α/Γ των 2MW) και εκατοντάδες νέα φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα, τα περισσότερα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Σε λίγο καιρό, η περιοχή μας δε θα έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ήδη, όπου και να κοιτάξεις, οι πληγές είναι ορατές. 

«Ενέργεια –Περιβάλλον SOS» Δυτικής Μακεδονίας -Διακήρυξη - Τα πρώτα Ιδυτικά μέλη

Εικόνα
  «Ενέργεια –Περιβάλλον SOS » Διακήρυξη ΟΧΙ στην Ερημοποίηση και περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Μακεδονίας Σήμερα οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας αλλά και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στην αρχή μιας πρωτοφανούς ολικής καταστροφής και ερημοποίησης. Έχουν κλείσει ήδη κάποια εργοστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τα αντίστοιχα Ορυχεία όμως και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν. Αυτό έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες στην ανεργία και στην οικονομία της Περιοχής: Μέσα στο 2020 μόνο από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση χάθηκαν 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας !!! Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Από δω και στο εξής όλα αυτά θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές κυρίως συνέπειες.

ΕΒΕ Κοζάνης: H πρόταση που έχει κατατεθεί για τη ζώνη Πολυφύτου-Ιλαρίωνα της Π.Ε. Κοζάνης

Εικόνα
  Αναφορικά με την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου να υπενθυμίσουμε την σχετική πρόταση για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τόσο της λίμνης Πολυφύτου όσο και αυτής του Ιλαρίωνα. Πρόκειται για μία συνολική πρόταση που είχε παρουσιάσει και καταθέσει στην Κυβερνητική και Συντονιστική Επιτροπή του ΣΔΑΜ καθώς και στους εμπλεκόμενους φορείς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκος Σαρρής στην οποία περιγράφονται:

ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι και σερπεντινίτες (των Χρ. Παπαγεωργίου και Κ. Σταμούλη) [2]

Εικόνα
ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι και σερπεντινίτες (των Χρ. Παπαγεωργίου και Κ. Σταμούλη, συμπληρωματικό της επιστολής* περί ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου του μεταλλείου των ΜΑΒΕ για δημιουργία ΧΥΤΑΜ) Με πρόσφατο ηλεκτρονικό μας μήνυμα ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Κασαπίδη Γ. και τους δημάρχους Κοζάνης κ. Μαλούτα Λάζαρο και Σερβίων κ. Ελευθερίου Χρήστο, αντίστοιχα, για αδιαμφισβήτητα νέα γεωλογικά δεδομένα, επιπρόσθετα στην προηγούμενη σχετική επιστολή μας (26-01-2021).

Περιβαλλοντική Υδρογεωλογία και ΧΥΤΑΜ στα ΜΑΒΕ ΑΕ στο Ζιδάνι Κοζάνης

Εικόνα
(του Χρήστου Γ. Παπαγεωργίου, τ. Δ/ντη ΛΚΔΜ ΔΕΗ ΑΕ) Είναι γνωστή η πρόθεση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και εξετάζεται, όπως αναφέρεται αυτούσια στη σχετική υπηρεσιακή πρόταση με ημερομηνία 23/11/2020, η «δυνατότητα ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών της χώρας διαχείρισης αμιαντούχων υλικών, μέσω της δημιουργίας ενός χώρου ταφής αμιαντούχων υλικών, χωροθετημένου στην περιοχή των ΜΑΒΕ χωρητικότητα 800.000 τόνων μικτού βάρους με επικαλύψεις και ετήσιου κύκλου εργασιών 850.000€ περίπου», διάρκειας τουλάχιστο για 25 έτη.

Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση

Εικόνα
   Πρόταση από: Η Πολιτεία της Ουτοπίας   Ανοιχτή επιστολή Νο 6α:  Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού  Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση. Προς τους κ.κ. Πρυτάνεις και Κοσμήτορες όλων των Σχολών, που σημειώνουμε στους Αποδέκτες.   Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες Εμείς οι υπογράφοντες,  απλοί πολίτες, επειδή πιστεύουμε ότι, ως εκ της επιστημονικής σας ιδιότητας, είστε οι πλέον προσηκόντως ενδεδειγμένοι και κατάλληλοι, σας προτείνουμε να εισηγηθείτε, στα αρμόδια  όργανα του Κράτους  και της Ε.Ε., την ίδρυση, σύσταση και λειτουργία ενός Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών, με στοχευόμενες προτάσεις, για την κάλυψη του υπάρχοντος κενού στον τομέα της καινοτομίας, μιας απόλυτα επιτακτικής ανάγκης, στην πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Και χαρακτηρίζουμε την ανάγκη απόλυτα επιτακτική εξαιτίας των γνωστών και ποικίλων παραλείψεων, λαθών και π...

Ηλεκτροπαραγωγή και άρδευση απ’ τα ΜΑΒΕ, όχι Χωματερή Αποβλήτων Αμιάντου

Εικόνα
Χρήστος Ι. Κολοβός* Εκτός απ’ την αψυχολόγητα βίαιη απολιγνιτοποίηση, που ανατρέπει ταχύτατα την οικονομία της περιοχής μας, φαίνεται πως η κυβέρνηση επείγεται να μας μετατρέψει και σε σκουπιδότοπο των Βαλκανίων. Απ’ τη μια ετοιμάζει σχέδια να καίει σκουπίδια, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα τοξικές διοξίνες και φουράνια, απ’ την άλλη θέλει να φέρει εδώ αμιαντούχα απόβλητα. Αποτελεί υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών όχι απλά να απορρίψουν κάθε τέτοια σκέψη, αλλά να προωθήσουν εναλλακτικές προτάσεις παραγωγικής αξιοποίησης της περιοχής.